A legtöbb gyerek első idegen nyelvként angolul tanul

…kezdődik egy nyelvtanulásról szóló cikk 2. bekezdése

Már ovisok is tanulnak angolul. (Sőt, itt helyben baba-mama angol is van.) Aki addig nem , az az általános iskola negyedik osztályától kezdve tanulja az angolt, mint idegen nyelvet.

A cikk írója is nagyon jól látja és le is írja ebben a bekezdésben azt, ami miatt én nem preferálom az angolnak, mint első idegen nyelvnek  a tanítását, tanulását. Nem azért, mert németes vagyok.

Amikor szakfordítónak tanultam az egyetemen, akkor az egyik tanárom nagyon jól érzékeltette a német és az angol nyelv közti különbséget. Ez megmagyarázza azt is, miért érdemes németet választani elsőként (vagy más hasonló nyelvet) az angol helyett.

Az ábra Várhelyi Péter tanár úr táblarajza alapján készült.

Ha tanultál, tanulsz angolul, és gyermeked is ezt  a nyelvet tanulja, ugyanakkor pedig nem ismersz más idegen nyelvet, pláne nem a németet, akkor neked fel sem tűnik ez a különbség.

Nem tudatosulhat benned- hiszen nincsen összehasonlítási alapod -, hogy az angol mennyire könnyű nyelv, milyen gyorsan lehet egyik szintről a másikra lépni.

Míg ha tanultál németet, vagy épp oroszt, latint, szerbet stb, akkor tapasztalhattad, hogy egy – egy nyelvtani jelenség igenis tanulni valót jelent, így időbe telik annak elsajátítása. Szorgalmat, kitartást igénylő feladat.

Kezdjük mindjárt ott, hogy nyelvtani nemek vannak (oroszban, szerbben stb. is), de ráadásul a németben ezt 3 különböző névelő jelzi. Amikor megtanultad, hogy a főneveket határozott névelővel, szótári alakkal tanuljuk meg, akkor kiderül, hogy a határozatlan névelő is 2 alakú…

Aztán jön a főnévragozás, a melléknevek ragozás, az igeragozás.  A szórend…

Épp ezért jelenthet gondot, ha az angol után szeretnétek más nyelvet tanulni.

Mert a németet bizony tanulni kell. Az angol után furcsa lehet gyerekednek, hogy a leckét nem lehet 3 perc alatt elintézni, hogy a ragozást ellenőrizni kell, hogy a szórend igenis számít…

Mivel pedig tanulni kell a németet, hasznos hozadéka van a későbbiekre nézve.

A letölthető ingyenes kiadványban elolvashatod, milyen előnyökkel jár, ha megismerkedtek a német nyelvvel, lehetőleg első idegen nyelvként.

Olvasd el újra, vagy ha még nem tetted meg, akkor ide kattintva most iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy megkaphasd a többi ötletet is a sikeres, közös német tanuláshoz.

Amikor a legújabb tanítványommal kezdtünk tanulni (2012. május környékén), nagylányommal beszélgettünk a német nyelvről, a német tanulásról, meg a német és más idegen nyelvek közti különbségről. Ő is mutatott egy ábrát.

Ezen az ábrán is jól látható a német és az angol közti különbség.

A német nyelv elsajátítása eleinte nagyobb igénybevételt jelent, a nyelvtan javát már ekkor meg kell tanulni. Így a későbbiekben erre a stabil alapra építkezve egyre kevesebb új jelenséggel kell megismerkedned, a meglévő tudás finomítása következhet (szókincsbővítés, stilisztika, különböző nyelvi rétegek, szaknyelvi kifejezések…)

Az angol nyelv esetében azonban eleinte minimális a nyelvtan, szórendi kötöttségekről és ragozásról szinte szó sincs. Az első komolyabb nehézséget az igeidők használatának megtanulása okozhatja.

Száz szónak is egy a vége, a mondanivalóm lényege az, hogy érdemesebb németet (vagy oroszt, latint, szerbet) tanulni elsőre, mint angolt.

Egy angol tanár (nyelviskola alapító, tulajdonos) véleményét is olvashatod, a lényege ez:

Amikor a ma 17 és fél éves (2012-t írunk) lányoméknál eljött az idegen nyelv választásának ideje, a német és az angol nyelvek között lehetett választani. A félévet lezáró szülői értekezlet összevont részében felszólalt egy korábbi tanárom, aki ezer éve nyelviskolát vezet, megrögzött angolos, a férje is angol:)

Azt kérte a szülőktől, hogy aki nem döntött még, aki bizonytalan, azoknak hadd adhasson egy tanácsot: válasszák a németet.
Indoklásában kiemelte, hogy azok, akik angolt tanulnak első idegen nyelvként, azoknak nagyon nehéz másik nyelvet tanulni később. Vért izzadnak az angolosok a német tanulása során.

Miért érdemes hallgatnod rá?

Mert nagy valószínűséggel mire a gyerekeink felnőnek, nem lesz elég az angol. Sima angol tudással lányod, fiad csak egy lesz a sok másik menedzser, mérnök, asszisztens között…

Kezdésnek ajánlom ezeket a kiadványokat.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .