A német nyelv hasznáról

Ha ismerős a német nyelv hasznáról írt e bejegyzésemnek a tartalma,

az nem a véletlen műve, valószínűleg Te már olvastad a letölthető pdf-et.

A főoldalon letölthető Iránytű című megújult, bővített és szebb:) kiadványban nem csak azt írtam le a német nyelv hasznáról, amit lentebb olvashatsz, hanem annál sokkal többet.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevélre, ha még nem töltötted le az Iránytűt, akkor ide kattintva megteheted!

Ennyi bbevezető után akkor térjünk rá a német nyelv hasznára. Legalábbis az egyikre. Ami – talán – számodra a legfontosabb lesz.

Bizonyára Te is legalább egy okát tudod annak, hogy miért érdemes németet tanulni.

Hiszen itt vagy velünk.

A legkézenfekvőbb ugye az, hogy Európában nagyon sokan beszélik a németet anyanyelvükként, illetve több országban hivatalos nyelv, tehát hasznát veheted, szinte bárhol.

Nem azzal foglak győzködni, amit már egyébként is tudsz. Nem az a legfőbb érvem a németezés mellett, hogy 5 ország hivatalos nyelve, sok másikban pedig megértik, Európa- és világszerte tanítják.

Hivatalos nyelv Németországban, Ausztriában és Svájcban, Liechtensteinben és Luxemburgban is. Jól értik és beszélik ezen kívül a hollandok is.

Sokkal praktikusabb okát hozom fel annak, hogy miért érdemes németet tanulni, németül beszélni!

Csak egyetlen sztori a sok közül.

Amikor a holnap 25 éves (2020-at írunk) lányoméknál az általános iskolában eljött az idegen nyelv választásának ideje, a német és az angol nyelvek közül választhattak. A félévet lezáró szülői értekezlet összevont részében felszólalt egy hölgy, aki engem is tanított korábban, az egyetemen. Ő már akkor is évek óta nyelviskolát vezetett – ha jól tudom, még most is -, megrögzött angolos, a férje is angol:)

Azt kérte a szülőktől, hogy aki nem döntött még, aki bizonytalan, azoknak hadd adhasson egy tanácsot:

Válasszák a németet!

Indoklásában kiemelte, hogy azoknak, akik első idegen nyelvként angolt tanulnak, nagyon nehéz másik nyelvet tanulniuk később. Vért izzadnak az angolosok a német tanulása során.

Lássuk be, átlagos képességű tanulókra nézve nagyon is igaza van.

Hiszen aki sosem tanult németet (vagy oroszt, franciát), csak angolt, annak meglepetésként hathat a német nyelvtan, elcsodálkozhat a mondatalkotási szabályokon.

Amíg az angolban csak a középfok közelében kell komolyabban nyelvtant tanulni (igeidők), addig a németül tanuló gyerek vagy felnőtt már az első órákon szembesül az igazsággal.

Bizony a németet tanulni kell.

No de ennek később óriási haszna lesz!

 • A német nyelv sajátosságai már az első perctől rákényszerítik a tanulót a rendszeres tanulásra, a gondolkodásra, fejleszti analítikus (elemző) képességét (fordítással gyakorolható, fejleszthető).
 • Tekintettel arra, hogy a tanuló hozzászokik ahhoz, hogy az idegen nyelvet tanulni kell (szavakat névelővel, többes számmal együtt, ragozást és szórendet stb.), szorgalmasabbá válik.
 • A német nehézségei után felüdülésként hat később egy másik idegen nyelv tanulása, mint az angol vagy spanyol (ezt magam is tapasztaltam).
Iránytű

Az ingyenes kiadványért, amiben még több okot találsz a német tanulásra, kattints ide!

(A bejegyzés eredeti formájában először 2009. nov. 28-án született, de vázlat maradt:))

Comments 2

 • Arra is jó, hogy felfrissítse meglévő tudását, visszahívja ami már el raktározódott.
  A fiú gyerekeket különösen fel keltette az érdeklődését.
  Lényeges segítsék még azoknak a szülőknek, akik segíteni szeretnének a gyerekeiknek a nyelv tanulásában.

 • Köszönöm szépen Irénke!
  Örülök,hogy tetszett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .