Akkor is tanul, ha nem is sejted

Anyukaként, apukaként számodra sem titok, hogy a kisgyerek akkor is tanul, ha épp nem tanul.

Gyermeked állandóan szívja magába az információt. Akkor is , ha látszólag elmélyülten “csak” játszik. Hiszen pl. egy kisfiúnak autótologatás közben is fejlődik a mozgáskoordinációja, új helyzeteket, pózokat próbál ki, fizikai törvényszerűségekkel találkozik.  Fél szemmel talán  a te mozdulataidat figyeli. De hogy a füle ott van, az biztos. (Hótt sicher, amúgy pestiesen:))

Most is tanultál egy új szót: sicher – biztos. Igen, a “siherhájtctű” is ebből van. Sosem hallottad még? A biztosítótűt hívják így egyesek.

Amikor a gyermekeddel nekiálltok németezni – akár úgy, hogy te már bírod a nyelvet, akár úgy, hogy együtt kezditek -, sok kellemes meglepetésben lehet részed.

Így jártam  a minap én is Gergővel (aki a tanfolyam elkészítésére ihletett).

Sokat tanultunk már, mióta vele foglalkozom, és nagyjából tisztában is vagyok vele, mi az, amit már tud. Aztán jött a meglepetés.

Gergővel ugye “tanulunk”, igyekszem minél többet németül beszélni hozzá, persze elmondva azt is, hogy mit fogok mondani, vagy épp mit mondtam. E mondatok közé tartozik az is – mert ugye szokta mondani -, hogy “Elfelejtettem.”
Ma, amikor hazafelé indultam, ők is készültek valahová, és anyukája megszólalt:

“Ja, elfelejtettem, hogy…”

Mire Gergő azonnal, hogy

“Elfelejtetted, hogy “ichhabesvergessen”.

Anyja egy pillanatra ledermedt, és az igazat megvallva én is meglepődtem, mert nem mutatta jelét eddig a kis ördögfióka, hogy megtanulta volna ezt az igen fontos mondatot:)
Anyukáját “felhomályosítottam”

Ich habe es vergessen – Elfelejtettem:)

Tehát ma a sicher után egy hasznos mondat is:

Ich habe es vergessen – Elfelejtettem.

Ha tetszett, add tovább.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..