Ezen az oldalon most először a Nyelvparádéról

Idén is lesz Nyelvparádé.

Update: 2013-as élményvideóm itt.

Mi az a Nyelvparádé?

Nyelviskolák, könyvkiadók, vizsgaközpontok, külföldi munkavállalást segítő cégek

 • találkozása az érdeklődő közönséggel,
 • kedvezményes beiratkozási és vásárlási lehetőségekkel,
 • nyereményjátékokkal,
 • próbavizsgákkal stb.

 

Nem mellesleg olyan betétprogramokkal, mint egzotikus konyha és kóstoló, spanyol filmklub stb.

Évek óta meglepem magam a születésnapomra azzal, hogy az egész hétvégén át tartó rendezvény egy napján bolyongok a standok között, nézegetem a kínálatot, begyűjtöm az információkat, szórólapokat, prospektusokat, beszélgetek németül (meg angolul is). Természetesen egy-két darabbal gazdagodik a könyvtáram is.

Arra gondoltam, az lesz a legegyszerűbb, ha idézem a szakfordítós oldalamról a korábbi Nyelvparádékról szóló cikkeim. Kedvcsinálónak.

Örülnék, ha kedvet kapnátok egy kiruccanásra, és kapnék Tőletek is élménybeszámolókat.

Időrendben.

NyelvParádé 2010

nyelparádé szótárak, nyelvkönyvekAmikor eldöntöttem, hogy elmegyek pénteken – amolyan szülinapi előajándékként  – a Nyelvparádéra, még csak reméltem, hogy nagyon jó helyre megyek.

Szerencsére az idő is elég jó volt, így kellemesen utazva és ráérősen közelítettem meg a Millenárist. (Régen voltam így kedvtelésből valahol. A konferenciákra, rendezvényekre általában korán kelve, sietve megyek. Most még el is mosolyodtam, amikor rádöbbentem, nem kerget a tatár,  nézelődtem is egy kicsit pl. a Mammutban.)

A Millenáris amúgy is egy kellemes hely- a fővárosiak ismerik. A vidékieket pedig biztatom, látogassanak el ide is, ha erre járnak. Talán nem vagyok egyedül a véleményemmel, ha azt mondom, az udvar maga is kellemes, inspiráló, ugyanakkor jó pihenőhely. A programok meg egyenesen… Csak szuperlatívuszokban (azaz felsőfokú melléknevekkel fogalmazható meg).

Belépve a B,C bejáraton a pult mögül kérték, regisztráljak, rögtön kaptam is cserébe egy programfüzetet. Gyorsan megnéztem, melyik előadást mikor fogom meghallgatni, majd nekiálltam nézelődni. Szépen, sorban.

Ahol értelme volt, ott bemutatkoztam, meséltem az oldalamról, kerestem az ajánlható szakfordítói német tanfolyamokat, német szakfordítói vizsgahelyeket- és lehetőségeket, szakszótárakat, szaknyelvi tájékoztatókat. Egy-egy kiállítónál többet is időztem, mert volt közös pont, jókat beszélgettünk, vagy épp könyveket válogattam.

Kétfelé is kellett figyelnem. Ennek oka, hogy a nagyobbikom szereti az ún. könnyített olvasmányokat, így azokat is kerestem és válogattam. Találtam 300Ft-ért Dickenset, 700-ért Skarlát betűt, Büszkeség és balítéletet.  Természetesen a kínálat nagyobb volt, csak épp ezeket hoztam haza neki – volt is nagy öröm.

Legalább 8 kilónyi szórólap, tájékoztató anyag, prospektus került a táskáimba, amellett, hogy vettem magamnak is könyveket. Az egyik pl. a fordítástechnikáról szól. Ezt 25% kedvezménnyel kaptam meg. A másik a Hogy mondjuk németül című kiadvány, hogy ott legyen a polcon, ha már a régit elajándékoztam, ez pedig féláron volt kapható.

Két előadást hallgattam meg. Az egyiket a SZIE Zöld út Nyelvvizsgaközpont tanárai tartották a Zöld út szaknyelvi vizsgarendszerről és a vizsgakövetelményekről. A másik előadás a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében zajlott,  egy virtuális oktatórendszert mutattak be. Erre azért voltam kíváncsi, mert nagy szerelmem a spanyol nyelv.

A felső szinten a latin-amerikai országok kultúrájába tekinthettem be. Filmet nem néztem, annyi időm azért nem volt:)

De egy jó kávé mellett elmerengtem a szerzett élményeken, kicsit belelapoztam egy-egy kiadványba, majd a még kimaradt standokat is megnéztem.

Nem sokkal zárás előtt indultam haza. Jól eltelt az idő, pedig nem is írtam próbavizsgát, nem vettem részt állásinterjún, nem kértem grafológiai tanácsadást… Igen, erre mindre lehetőségem lett volna.

Egyszóval jól elfáradva értem haza  a nap végén.

De megérte! Ajánlom Neked is a Nyelvparádét. Keresgélj a nyelvkönyvek, szótárak, az egynyelvű szótárak, a szaknyelvi tanfolyamok és vizsgák, a külföldi nyelvtanfolyamok és munkalehetőségek között.

NyelvParádé 2011

A 2010-es Nyelvparádén készült videónak egy baja van:) Nem adja vissza azt a hangulatot,  amit a pavilonsorok között és egy-egy standnál érzékelünk.  Kellett volna az idén készítenem valami jó fotót a karzatról, de a gépet itthon felejtettem.

Talán a múlt évi bejegyzésem hűen tükrözi, mi is ez a rendezvény, kinek és miért érdemes elmennie, miért is akartam az idén is kilátogatni  a Millenárisra.

Tavalyi hivatalos Nyelvparádé videó:

Az idei rendezvényen talán kevesebbet beszélgettem, mint tavaly, viszont szakfordítóként sokkal konkrétabb lehetőségekről hallottam ill. cseréltünk tapasztalatot és mailcímet. Találkoztam olyan képviselővel, aki ismeri az egyik fő megbízómat. Több helyen biztattak a kapcsolatfelvételre, kapcsolattartásra. Tavaly kevesebb ilyen lehetőségem adódott.

Mi az, ami élmény a Nyelvparádén?

 • A nyüzsi, a hangulat mindenképp.
 • A kiadók, iskolák és központok képviselői saját, belső embereik, így bármit kérdezhetsz, mindenre válaszolnak.
 • Ha könyvet keresel, nyugodtan, célirányosan tudsz érdeklődni, belenézni, szakmai véleményt kérni.
 • Egy helyen találsz több ajánlatot. Pl. az idén sláger az ausztráliai munkavállalás és nyelvtanulás. Átgondolod, amiket hallottál, átlapozod a prospektusokat, aztán visszamégy konkrétabb információkért oda, ahol a számodra legmegfelelőbb ajánlat vár. Igazán költségtakarékos, időkímélő megoldás.
 • A kísérő programok során kicsit lazíthatsz, elmerenghetsz egy kávé vagy üdítő mellett az élményeken, belelapozhatsz a szerzeményeidbe.
 • A tájékoztató előadásokat is ajánlom.
 • Próba nyelvvizsga és grafológiai tanácsadás ingyen, kiértékelés helyben. Kell ennél jobb lehetőség egy bizonytalankodó középiskolásnak?
 • Kedvezményes tanfolyami és könyvvásárlási lehetőségek.
 • …Meglepetések:)

Japánul leírták a nevem, hazahoztam, be fogom keretezni:)

Holnap még kilátogathattok az idei Nyelvparádéra. Ajánlom szeretettel.

 

NyelvParádé 2012

Ismét gyönyörű szeptemberi hétvége. Hét ágra sütött a nap. A Millenáris tavirózsáktól díszes tavaiban vidáman úszkáltak az aranyhalak, a virágokkal együtt egyből jó hangulatot teremtettek.

Ezúttal nem volt kifejezett szakmai célom. Csak a lazítás, pihenés egy jó helyen, miközben azért szedek össze információkat. Így is tettem.

 • Hallgattam előadást, belenéztem nyelvtanító szoftverekbe.
 • Beszereztem megint kb. 10 kilónyi szórólapot, prospektust, ingyenes kiadványt.
 • Játszottam ajándékért,
 • feliratkoztam kedvezményekért,
 • ismerkedtem és beszélgettem, pl a Goethe-Institut  és a NYEST képviselőivel.

Adakoztam, nyomot hagytam Afrikában. 

Fotóimból élményvideóm pedig itt.

 

Ha tetszett, add tovább.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..