Talán épp ideje kezedbe venni az ügyet

Pár évvel ezelőtt egy hétfő délelőtt egy ismeretlen szám jelent meg a telefonom kijelzőjén. Mivel sokféle ügyben kereshettek (meg kíváncsiságból az üzletkötőket is sokszor végighallgatom, hátha tanulok tőlük valamit:)), felvettem.

A hölgy “in medias res” azonnal azt kérdezte, elvállalnám-e a 4 éves gyereke tanítását, és még mielőtt válaszolhattam volna, már sorolta is, hogy miért. A sztori lényege, hogy éltek kinn egy rövid ideig, de aztán hazaköltöztek, mert azt szerette volna, hogy a kisgyerek közösségben legyen, ami viszont odakinn nem működött. Most készülnek újra kimenni, és tanárt keres, akivel a kisfia rendszeresen “tanulhat”.

Ekkor vissza tudtam kérdezni, hogy

“Azért nem foglalkoztak vele, mert nem tud németül, és az ottani nevelők nem érezték kötelességnek, hogy bevonják a csak magyarul beszélő kis jövevényt?”

Igen, volt a válasz, sőt másoktól is ezt hallotta. Arról az oviról is, ahová most mennének majd.

Ezután megbeszéltük, amit meg kell, de a te számodra igazándiból csak ennyi a lényeg.

Lehet, hogy te is azért olvasod ezt a blogot, azért iratkoztál fel a hírlevélre, mert készültök kiutazni, Németországba kiköltözni?

Ha hiányzik  a nyelvtudás, nem könnyű ott sem.  Amint láthatod, a gyerekeknek sem.

  • El tudod azt képzelni, hogy bölcsis vagy ovis korú gyermekeddel kiköltözöl, és azt tapasztalod, hogy nem foglalkoznak kellőképp a nyelvet nem beszélő gyermekeddel?
  • Meg még a szemedbe is mondják, hogy nem kötelességük, nincs rá kapacitás?

Nekem  biztosan a szívem szakadna…:( És megmozgatnék minden követ, hogy változtassak a helyzeten. (Mint ahogy itt helyben meg is tettem, amikor úgy döntöttem, másik csoportba kel íratnom a kiscsoportos gyerekem, mindkettőnk érdekében, és anyatigrisként küzdöttem is ezért, sikerrel…)

A jó hír, hogy a gyerekek könnyen alkalmazkodnak, és nagyon könnyen tanulnak meg egy második, vagy akár harmadik nyelvet is. Az ovisok különösen. A te feladatod csak az, hogy lehetővé tedd, megkönnyítsd a német nyelvvel való ismerkedést a német tanulást.

Tanfolyam 5-7 éves gyerekek szüleinek

Az élmény, amikor kacagva, játszva együtt tanulhatsz a gyermekeddel, amellyel megalapozhatod későbbi sikereit – megfizethetetlen!

Sokkal keményebbnek gondolom azt a helyzetet, amikor a gyerek nulla némettudással megy ki, és elsős vagy másodikos lesz. Még anyanyelvi környezetben is nehéz az iskolát kezdeni, nem hogy nyelvtudás nélkül…

Egy leendő elsősnek olvasnia, írnia nem kell, de nem volna baj, ha az alapvető utasításokat megértené,be tudna mutatkozni, és legalább annyit tudna mondani, hogy “Nem értem..”

A másodikos? Na, ő meg már arra is rá lesz kényszerítve, hogy németül olvasson, írjon – ez a könnyebbik része, nem bonyolult. De számolni is meg kell tanulnia olyan gyorsan, németül, ahogy azt majd  a társaitól is elvárják a németországi suliban.

Ezekbe  a dolgokba én is csak most gondoltam bele.

Mert a telefont megelőzően lett egy másik kis tanítványom is, Fannim osztálytársa. Apuka és a nagytesók már egy ideje kinn dolgoztak. Rendszeresen haza is jártak, de megszületett az a döntés, hogy a család többi tagja is megy utánuk. Lehetőleg amint vége az adott tanévnek.
Vagyis Milánnal kb 2 hónapom, heti két órám volt arra, hogy néhány nagyon fontos dolgot megtanuljunk. Pl. A hét napjait, évszakokat, égtájakat, ételek, italok, ruhadarabok, testrészek, bemutatkozni, megérteni az alap kérdéseket, elmondani, ha rosszul érzi magát, számolni, alapműveletekkel gyakorolni, megtanulni folyékonyan olvasni, hogy legalább ezzel ne legyen gondja…

Te is szívesen foglalkoznál tudatosabban, rendszeresebben gyermekeddel, ami a németezést illeti?

A szülőknek szóló tanfolyam keddtől újra elérhető egy rövid ideig.

Erről van szó>>

 

Comments

comments

Comments 1

  • […] Például az a belső motivációd (igen, a Miérted!), hogy egy jobb élet reményében ki akartok költözni német nyelvterületre, és nem akarod, hogy a gyermekedet kiközösítsék, ne fogadják be a nyelvtudás hiánya miatt. Erről van is egy sztorim, itt olvashatod! […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .