Új tanfolyam születik?

Ahogy azt már bizonyára tudod, a Német-Gyerekeknek.hu nem egy hagyományos értelemben vett nyelvoktató oldal

Volt egy időszak, amikor egy 7 éves kisfiúval foglalkoztam. Én mentem házhoz, ahol egy irodai munkára és oktatásra fenntartott helységben tudtunk németezni.

Nem volt külön, a németezésre szánt asztalunk és székünk (nem hiányzott), de lekucorodhadtunk a matracra, a párnákra. S ha kedvünk úgy tartotta, felállhattunk, mozoghattunk. Nem írtunk, nem olvastunk, viszont sokat játszottunk. Mondókáztunk, rajzoltunk, énekelteünk…

Egy-egy alkalom kb. 45 percig tartott, figyelembe véve azt, hogy Gergő mit bír.

A találkozásainkról egy füzetet vezettem, amiben lejegyeztem, aznap mit és hogyan csináltunk, milyen szavakat, kifejezéseket akartam átadni.

Ezt követően született az a gondolat, hogy egy online tanfolyam keretében szívesen megosztom Veled is azt, hogyan tanultunk Gergővel. Így készült el a 2 hónapos, 16! leckét tartalmazó online tanfolyam, aminek a részleteiről itt olvashatsz>>

Itt lentebb is sok kérdésedre kaphatsz választ, görgess lejjebb!

 • Hozzászólásban jelezheted, hogy mit gondolsz erről az ötletemről, téged érdekel-e.
 • Ha ismersz bárkit, akinek hozzád hasonlóan érdekes lehet ez a tanfolyam, kérlek, használd a lenti megosztó gombokat, illetve a facebook lehetőségeit is.

Köszönöm segítséged!

Comments

comments

Comments 19

 • Kedves Anikô!
  Nagyon is érdekelne a tanfolyam, bár a gyerekeim nagyobbak, 10-12 évesek, de gondot okoz nekem is hogy segítsek nekik, mert egy szót sem tudok németul. Akár nekem is jó lenne egy ilyen tanfolyam. Ildi

 • Kedves Ildi!

  A 10-12 évesek, ha itthon, iskolában tanulják a németet, már kevésbé élveznék azokat a dolgokat, amiket én a kicsikkel játszom. A saját korosztályuknak és érdeklődésüknek megfelelő elfoglaltság viszont sokat segíthet. Ilyenek lehetnek a divatos online játékok, vagy ha van valami hobbijuk, az azzal kapcsolatos oldalakon való böngészés. Rendkívül hatékony módon lehet egy nyelvet elsajátítani úgy, ha az adott nyelven – jelen esetben németül – olvasunk, tévézünk, videózunk. Ha következetesen csinálják, fantasztikus szókincsük lesz, és nyelvi panelek (kifejezések, fél mondatok, szerkezetek) épülnek be észrevétlenül.
  Persze emellett a sulis anyagot is meg kell tanulni, mert az iskolai nyelvtanulás esetén a cél nagy valószínűséggel majd egy vizsga, addig meg a dolgozatok, a felelés. Ott pedig időnként el kell tudni magyarázni, mit miért mondok úgy, ahogy mondom. Ehhez a nyelvtant és szakszavait tudni kell:)

 • Kedves Anikó! Lassan egy éve Ausztriában élünk. Jó lenne ha az 5 és fél éves kislányom rendesen tanulná a németet. Érdekelne a lehetőség. Lehetne kérni pár konkrét dolgot. Hogy zajlik a tanítás? Mennyi ideig tart? Mennyibe kerül? Köszönöm a válaszokat. Vaskó Zita

 • Kedves Zita!

  Köszönöm a kérdéseid, nagyon fontos dolgokra térsz ki. Mivel még csak tervezem a tanfolyamot, minden visszajelzés, megosztás, infó, kérés és kérdés fontos számomra. Ahogy azt írtam, a tanfolyam online lesz elérhető egy zárt felületen, és elsősorban neked, a szülőnek szól, neked ad mankót ahhoz, hogy a kisgyerekkel foglalkozni tudj. Természetesen lesz benne szókincs, nyelvtan, ötletek, tippek, javaslatok, írásban és hanggal. Alapját azok az órák képezik, amiket most tartok egy ismerősöm kisfiának, Gergőnek, valamint a korábbi tanítványokkal szerzett és anyai) tapasztalataim is.

  Ugyanakkor felmerül bennem a kérdés, szükséges-e, hogy te, ti is foglalkozzatok a kislánnyal, hiszen nyelvi közegben van.
  Mit értesz azon, hogy “rendesen tanulná”?

  Köszönöm!

 • Kedves Zita!

  Írasd be Ausztriában óvodába. Az én lányom 3 és fél éves volt, amikor beírattuk No-ban az óvodába, két hétre rá, hogy kiköltöztünk. Mivel itt jóformán csak játszanak az oviban 8-tól 12-ig játék közben ragadt rá a nyelv. Sokat segített, hogy logopédushoz is jártunk. Másfél év alatt utolérte szókincsben a többi gyereket. Szeptemberben nem is iskolaelőkészítőbe fog járni, hanem rendes iskolába. Már rég lehagyott engem a nyelvtanulásban. Beszélj a gyerekorvossal a logopédus miatt!!

 • Kata, köszönöm! Én is így gondolom.

 • Kedves Anikó!

  Nekem is segítség lenne egy ilyen “szülőoktatás”. Érdekelne engem is az ár és az időtartam.

  Köszönöm.

 • Az időtartamot még nem tudom, de mivel online, így a hozzáférést lehet módosítani később is.
  Az, hogy az árat felvetetted, nagyon helyes. Van egy elképzelésem, hamarosan írom.

 • Kedves Anikó és Kata!
  Vivien már tavaly május óta jár óvodába, nem rég beszéltem az óvónénivel, aki csak jókat mondott róla, mindent megért és kommunikál a társaival és az óvónénikkel is. A problémám az, hogy elég erős dialektusban beszélnek a helyiek és sajnos ezt tanulja a gyerek, mert ezt hallja. Sokszor nem értem mit mond. Próbálom mindig kijavítani és a hoch-deutsch-ra tanítani, de ez nem az én szakmám és úgy gondolom jó lenne egy kis segítség.
  Köszönöm.

 • Kedves Zita!

  Így már értem.
  Tekintettel arra, hogy most – gondolom- az a cél, hogy a kislány megértse a környezetében élőket, és hogy őt is megértsék, örülnék az óvodai visszajelzésnek. Tudom, hogy te a legjobbat akarod neki, viszont pedagógiailag pont az ellenkezőjét érheted el, ha kijavítod a kisgyerek “hibáit”. Hiszen a nyelvjárásnak megfelelő beszéd nem hiba. Ő ettől csak gazdagabb lesz. Gondolj csak az erdélyiek jellegzetes magyar beszédére, amiről egyből be tudod azonosítani őket. Vagy a palócokéra.
  Próbálom érthetően elmondani, remélem, sikerül. Viviennek sikerélménye van az oviban, a szomszédokkal, ismerősökkel, akár a boltban is. Ha otthon kijavítod, akkor az benne bizonytalanságot fog kelteni, és nem érti, miért pont az anyukájának, az általa legszeretettebb lénynek nem jó úgy, ahogy ő mondja, mikor mindenki mással elbeszélget így. Remélem, érted:), és megérted. Neked, mint szülőnek most a legeslegfontosabb, hogy bátorítsd, és ha kell, nevess vele együtt egy-egy viccesen kimondott szó hallatán. Amúgy pedig amikor majd a verseket, dalokat tanulják, meg iskolás lesz, jön a Hoch-Deutsch:)

 • Kedves Anikó és Zita!

  Jajj, de jó, hogy beszélünk erről! Most Anikó is megerősítette azt, amit nekünk a német logopédus tanácsolt.
  És tényleg igaz az, hogy minél tanultabb valaki, annál biztosabb, hogy a H-D-ot beszéli.

 • Kata!
  Örülök,hogy örülsz:)

 • Kedves Anikó! Köszönöm a válaszod és teljesen megnyugtató számomra. Ígérem, nem javítom ki többet. Természetesen értem, amit mondasz, de eddig ebbe nem igazán gondoltam így bele. Egyébként az óvodai visszajelzésnek nagyon örülök. Sokkal gyorsabban tanul mint mi, szerencsére.
  Még egyszer köszönöm.
  Üdv.: Zita

 • Nagyon szívesen, örülök, ha segíthetek.
  Az természetes, hogy gyorsabban tanul, hiszen a legfogékonyabb korban van, és a gyerekek igen segítőkészek egymással, még nem “rontotta el” őket a felnőttek kusza világa.
  Sok sikert!

 • Kedves Anikó!
  Soha jobbkor ez az ötleted.Egy ideje gondolkodom, hogy kezdjek hozzá.Nagyon örülnék ha csatlakozhatnék én is.

 • 🙂
  A hétvégén jövök részletekkel.

 • […] nagy örömmel csinálom, hiszen vannak, akik nagyon várják már. Egy korábbi bejegyzés alatt olvashatod a […]

 • Kedves Anikó,
  mi is Ausztriában élünk 1éve. A lányom egyből bekerült előkészítőbe és idén szeptembertől elsős.Mostanra folyékonyan beszél (majdnem Hochdeutschban,de a helyi dialektust azért hallani),nyelvtanilag még sok hibával,de hétről hétre érezhető a javulás.A tanító nénitől csak jókat hallok.Én néha kijavítom a nyelvtant,ha félek,hogy valami rosszul rögzült. A fiam szept. ota ovis,4 éves,folyton beszél,de még több idöre lesz szüksége,viszont teljesen szét tudja választani az anyanyelvét a némettől. A kérdésem az anyaggal kapcsolatban az lenne,hogy segíthet e a férjemnek,aki A1 és A2 szint közt van.Mondjuk tudná e használni a gyerekekkel? köszönöm a választ előre is.

 • Szervusz Dóri!

  Én határozottan állítom, hogy igen.
  Egyrészt mert ha tényleg csak A1-A2 szinten van a férjed, akkor szókincse mindenképp gyarapodni fog.
  Másrészt felnőtt fejjel nehéz már csak szavakat tanulni, azaz ülni a szótárfüzet felett és magolni.
  A tanfolyamban kész mondatokat is kap, illetve főleg azt kap.
  Ráadásul egy felnőtt a gyerekek nevelése, a közös játék és tanulás során kérdez is. Erre fókuszálok.
  Megkértem azokat, akik már ismerik a tanfolyam javát, hogy ők is mondják el véleményüket. Remélem, megteszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .