A szavakat meg kell tanulni

Igen, a szavakat meg kell tanulni. Mert a szavakkal, a beszéddel fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket. A megfelelő kommunikációhoz pedig megfelelő szavak kellenek. Németül is.

A német nyelv tanulásáról szóló sorozatunk bevezető bejegyzését követő első részét olvasod.

Ahogy növekszik és fejlődik a gyermek, ahogy tágul a kis világa, úgy lesz szüksége a saját anyanyelvén is egyre több  és újabb szóra, egyre nagyobb aktív és passzív szókincsre.

(Igyekszem nem nagyon belemenni a nyelvtani szakszókincsbe, bár általános iskolában és gimnáziumban is nagyon jó magyaros voltam, még versenyeken is megfordultam. Ráadásul a mai napig azt a nézetet vallom, hogy a magyar nyelv egyedisége miatt jó, ha az egyes nyelvtani jelenségekkel, azok nevével tisztában vagyunk, mert egy bizonyos kor illetve nyelvi szint felett már szükség van rá.)

Ki ne emlékezne gyermeke első próbálkozásaira, amit édes anyanyelvünkön tett?

Rendszerint az első szavak egyike az anya, a gyere, vagy épp a cumi. (Kisebbik lányom első felismerhető szótöredéke a “sza” volt. Ahogy ideértünk a kanyarba, ezt hajtogatta: Sza. Sza. Sza! Közben előredőlt a babakocsiban, szinte lendületet akart adni, hogy menjünk már. Haza.)

A kisgyerek anyanyelvén megtanulja és aktívan használni is kezdi a számára fontos személyek és tárgyak nevét, ezzel szinte egy időben az érzelmeinek, igényeinek kifejezését is.

Mi a helyzet idegen nyelvek – például a német – esetében?

Ugyanez. A kisgyerek kora, körülményei meghatározzák, hogy milyen szavakra van szüksége ahhoz, hogy az adott közegben kommunikálni tudjon.

Beszéljünk kifejezetten azokról a gyerekekről, akiknek eddig semmilyen kapcsolata nem volt a német nyelvvel, azaz abszolút idegen nyelvként tanulják.

Értelem szerűen az 5-7 éves korosztály ezen tagjainak nem létkérdés, hogy ismerjék és értsék a babaápolással összefüggő szakszókincset, mint a pelenka, hintőpor, cumi…

Annál fontosabb viszont, hogy a mindennapi élet, a köznyelv saját korosztályukra jellemző szavait ismerjék, és elboldoguljanak az utcán, oviban, játszótéren, iskolában is, ha bekerülnek a német közösségbe, vagy ha továbbra is szeretnének németül tanulni itthon.

Iránymutató lehet például a még ovisoknál, ha utánanézünk az iskolaérettséghez szükséges tudásnak. Követelmény például, hogy az iskolába készülő kisgyerek tisztában legyen a saját testével, ismerje és tudja megnevezni testrészeit. Ugyanígy az irányok, mint a jobbra, balra, fenn, lenn, előttem, mögöttem… Az évszakok, a hónapok, a napok. Színek. Ellentétek. A saját és a családtagok neve, foglalkozása, lakcím…

A sorozat ötletét adó cikk első mondatával tehát senki nem fog vitatkozni: a szavakat meg kell tanulni. Cikk itt, új ablakban nyílik meg.

Viszont a második mondatot – amely szerint “Mi több, a szavakat csak bemagolni lehet.” – kicsit árnyalnám.

Igen, amikor az gyerek iskolai rendszerben idegen nyelvet tanul, a szavakat meg kell tanulnia, sok esetben magolni.  A “normális”, hogy az egyes leckék végén található szószedet, szótár szavait bemagolja. Főleg amikor sikeres dolgozat, nyelvvizsga, az érettségi a tét.

Mert ilyenkor a szókincs bővítése a cél: minél többet felismerni a feladatokban szereplő szavakból, és minél több dolgot felsorolni egy-egy témában.

Tehát a magolás szükségességét behatárolnám a felső tagozattól kezdődő korosztályoktól az egyetemet végzett, idegen nyelven is kommunikálók köréig.

Felsőben és középiskolában az egyszerre megtanulandó szavak mennyisége miatt válhat szükségessé a magolás, felső fokú képzésben meg a szakszókincs minél gyorsabb elsajátítása érdekében lehet megfelelő taktika ez a fajta szótanulás.

Amikor azonban az egyetem végeztével egy más típusú tanulási mód és megfelelő nyelvismeret birtokában van a fiatal, sokkal járhatóbb út az új szavak tanulására, ha azokkal szövegkörnyezetben találkozik. Sokszor nem is szükséges ilyen esetben szótárakat felütni, mert a téma, a szövegkörnyezet, és a szaktudás segítségével az adott szó és mondat megérthető.

Ugyanígy nincs szükség illetve értelmetlen is lenne a magolás az otthon németező 5-7 éves kisgyerek esetében.

Az ő befogadó képessége megfelelő, és ha egyszerre “megtanítasz” neki 1-5 szót, azt gyakoroljátok, akkor ezek a szavak sikeresen beépíthetőek a hosszú távú memóriába.

202könnyen tanulható német főnévIsmerkedjetek meg az első  202 könnyen tanulható német főnévvel,

amelyek bevezetik az 5-7 éves gyermekedet a német nyelv birodalmába>>>>

 

Comments

comments

Comments 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .