Akiket németre tanítottam

Már nem egy tanítványom volt, idősebb és fiatalabb. Ahogy itt a bejegyzéseket írom, eszembe jut apránként, kik is vágtak neki a német tanulásának segítségemmel.

Az első tanítványaimat még egyetemista koromban szereztem, de nem emlékszem pontosan, hol ismerkedtem meg a lányokkal. Egyikükkel éveken át tartottam a kapcsolatot. Ha minden igaz, ő azóta ügyvéd lett.
Mivel ők ketten haladó tanulók voltak, a “zöldkönyv” adta a tanulnivalót.

német tanulásKicsivel később, kismamaként férjem egyik munkatársának a feleségét tanítottam. Nem túl sokáig, egyszerűen nem fért bele az életébe.

Mivel ő kezdő volt, egy hatékonynak tűnő, kezdőknek szóló könyvet szereztem be.
(Mert az egyetem végeztével, szakfordítóként a régi – számomra már feleslegesnek vélt – könyveimet odaajándékoztam a gimnáziumnak, ahol érettségiztem.

Szóval Kati kedvéért beruháztam a Lexika Kiadó kiadványára, DeutschExpress c. könyvre. A fotóra kattintva bővebb leírást is találsz.

német gyerekeknekUgyancsak kismamaként tanítottam, korrepetáltam két fiút is, azt hiszem, még általánosba jártak. Mindkettőnek volt saját könyve, ezekhez kellett igazodnom. A Klett Kiadó könyveiből, a DeutschMobilból tanultak.

Ebből is, és a fentebb említett sorozatból is van új kiadású, azaz neu. Ezeket itt tudod megnézni:

Das neue Deutschmobil
Der neue Deutschexpress

Már bölcsis, illetve ovis volt a ma már majdnem 15 éves nagyobbik lányom, amikor egymás után 2 kisiskolás kislány is járt hozzám. Az ő tanításukat hamar feladtam, mert kénytelen voltam elmondani az anyukáknak, csak kidobják a pénzt az ablakon, ha a gyerek nem készül. Mivel mindkét családdal jó viszonyt ápoltunk, egyszerűen nem lett volna képem pénzt kérni csak azért, hogy a lányuk melegszik nálunk, de a nyelvtanulással nem haladunk.

Aztán mi is iskolások lettünk.
Lánykámat is tanítottam kicsit, amikor kedve volt.
Nem sokkal később egy osztálytársa is csatlakozott. Aki nagyon szívesen tanult.
A probléma akkor kezdődött, amikor Lillám nem bírta elviselni Nóri lassabb tempóját:)
Nagy valószínűséggel Nóri ezért adta fel a németezést. Pedig szépen haladtunk, nagyon szorgalmas volt, még ha lassabban is fogta fel a dolgokat, mint az én lányom.

nemet kezdőknekAz egyetemen dolgozva is tanítottam egy ismerősünk középiskolás fiát. Nem volt könnyű.
Ők az akkoriban megjelent Start sorozat első és második részét vették. Olyan ütemben haladtak, hogy végig sem tudtam vele ismételni az első kötetet, már meg kellett vennie az új kiadást, aztán pedig a második kötetet is.

Valamiért ez a könyv nekem nem jött be.

Attila pedig keverte a dolgokat.:) Pedig nem volt buta gyerek, mint utóbb kiderült,csak még nem nőtt be a feje lágya. Ha jól emlékszem, végül a bankszektorban, vezető pozícióban helyezkedett el.

Végül pedig hadd dicsekedjem.

Nagyobbikom az idén kezdte a németet hivatalosan, kilencedikesként (angolt negyedik óta tanul). Rengeteg sikerélménye van, a tanár sokat dicséri, mert egyelőre nagyjából abból él, amit együtt tanultunk.

Comments

comments

Comments 4

 • Anikó, nem tudom Neked mi a tapasztalatod, én is tanítottam évekig, amíg a két nagyobbal voltam GYES-en. A tanítványaim a közeli általános iskola diákjai közül kerültek ki, és éppen ezért a Deutschmobilból voltm kénytelen tanítani őket. Aztán később az enyémeimet is.

  Én még életemben nem láttam ilyen rosszul felépített, logikátlan, a gyerekek számára érdektelen történetecskékből összefércelt könyvet! Elképesztő volt! Én a németet mindig egy könnyen tanulható és könnyen tanítható nyelvnek tartottam, mert világos és következetes a nyelvtana. De a tankönyvszerzőknek ez láthatóan nem tetszett, mert ebből sem én, sem a gyerekek nem vettünk észre semmit. Tönkrevágták a taníthatóságot.

  Mellesleg megjegyzem, az iskolában sem szerették a tanárok, mégis abból tanítottak. (Ezt a mai napig sem értem, hogy miért.)

  Szóval én nem rajongtam érte, nem tehetk róla.

 • Csilla!

  Én sem bírtam a Deutschmobil stílusát, de ugye a mi esetünkben is az volt adott. Éppen ezért igyekeztem nem csak a könyvre hagyatkozni, hanem az én meglévő egyéb dolgaimból is csemegéztünk hébe-hóba.

  Hasonlóan ki nem állhattam a Startot:)
  Az volt az érzésem, hogy az angol oktatásban bevált struktúrát próbálták ráhúzni a németre. No de mint tudjuk, a két nyelvet teljesen másképp kell tanítani és tanulni.
  Szerintem legalábbis mindenképp.
  És az sem mindegy, hogy melyikkel kezded.

 • Sziasztok!
  Hasonló cipőben járok én is és most jutottam el oda, hogy szétnézek, melyik a mai legjobb német nyelvkönyv a gyerekek számára. Évekig német nemzetiségi osztályban tanítottam: Alle machen mit és a Tamburin (Hueber kiadó) tankönyvcsaládot használtuk. A DEUTSCHMOBILT betiltatnám… a Startot pedig igyekszem elkerülni…
  Fő kérdésem: milyen tankönyvet tudnátok ajánlani annak, aki alapfokú vizsgát szeretne tenni 8. évfolyam végén?
  Köszi előre is

 • Látom, Éva, neked is “elnyerte tetszésed” ez a két kiadvány.

  Mivel mostanában nem tanítottam felsősöket, csak a magam egyéb tapasztalataira tudok hagyatkozni.
  Biztosan van rengeteg anyagod innen-onnan gyakorlásra, meg a vizsgakövetelményekkel is tisztában vagy.

  Ezen felül szerintem jól használható a Delfin is, bár inkább fiatal felnőtteknek szóló szövegek vannak benne. Azonban a feladatok jól begyakoroltatnak egy-egy jelenséget, és ezek alapján a tanítványodnak is tudsz testre szabott feladatokat írni.

  Remélem, tudtam segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .