Ennyit számít az odafigyelés

Odafigyelés mindkét részről

A pedagógusé/tanáré/korrepetítoré és a tanítványé egyaránt fontos tényező a sikeres nyelvoktatásban, a tananyag átadásában. Gondolom, ezt neked sem kell nagyon bizonygatnom, de hogy mindenki számára világos legyen, mesélek.

Foto: http://www.freeimages.com/profile/hvaldez1

A történet főszereplője a két tanítványom és az ő német tanulásukra használt könyveik, mellékszereplői az általam csak hallomásból ismert iskolai tanárok és osztálytársak. Én csak mint statiszta vagyok jelen a színpadon.

A borítók képeire kattintva be is szerezheted a kiadványokat

deutschmobil 1 régiMár sok-sok évvel ezelőtt megismerkedtem a Deutschmobil c. könyvvel.

Te jó ég, lassan 20 éve! Az egyik első tanítványom már abból tanult. Ezt a könyvet akkor nagyon-nagyon nem szerettem.

Ma sem szeretem igazán, mert úgy gondolom, a mai gyerekek nem találnak benne semmi izgalmasat. Hacsak azt nem, hogy mivel egynyelvű a könyv, baromira nehéz nekik a megfelelő magyarázat nélkül ebből a könyvből tanulni.

Azóta azonban nagy gyakorlatot szereztem mind az első, mind pedig a második kötet használatában.

 

 

Az előző felsőtagozatos “gyerekem” – ha jól emlékszem – ötödikes korában kezdett hozzám járni. Deutschmobil neu 1-ből tanultak akkor. Azzal kerestek meg, hogy a tanár nem magyaráz eleget, illetve hogy a gyerkőcöt a társai nagy mértékben zavarják az odafigyelésben, valamint dolgozatírásnál a kis srácot minden kis pisszenés kizökkenti.

deutschmobil neu 1Az első féléves közös munka eredményeként egy jegyet javítottunk.

Aztán a kamaszom kezdte lazán venni a dolgokat. A szülei hiába szánták rá a pénzt, én hiába vettem át vele a nyelvtant, ő nem tanult. Viszont elvárta volna, hogy megírjam helyette a leckét 🙂

A múlt nyáron besokalltam. Szüleivel egyszerre. Már épp akartam mondani, hogy nem látom értelmét, ne jöjjön többet a fiú, amikor anyukája is ezt mondta… Azóta – ahogy anyukájától tudom – megemberelte magát a most már hetedikes kiskölyök, és hajlandó készülni, tanulni a német órákra.

 

 

Az idén nem sokkal az ünnepek után keresett meg valaki, hogy a hetedikes leánykája nagyon rosszul áll, vállalnám-e.

deutschmobil neu 2Meg sem lepődtem, miután megtudtam, hogy a fenti történet főszereplőjééhez hasonlóak a gondjai (ugyanaz az oktatási intézmény). Deutschmobil neu 2. kötet, a tanár keveset magyaráz, azt ő nem érti. Gondoltam, megkérdezem, mégis mit jelent, hogy nagyon rosszul áll. Konkrétan – mondta az anyukája – egyeseket hoz.

Elvállaltam a leányzót. Az első alkalommal igyekeztem egy kicsit megismerni őt. Az világossá vált, hogy nem szeret órákig tanulni egy-egy dolgot, de nem buta, jó felfogású gyerek.

Nekiveselkedtünk célirányosan, heti kétszer egy órában együtt dolgozni. Igyekszünk az iskolai anyaggal lépést tartva haladni, hogy amikor az adott leckéből dolgozatot ír, arra valamelyest fel legyen készülve.

Közben kiderült számomra az is, hogy a korábbi 2 év anyagával sincs igazán kibékülve (nem tudja a nyelvtant és nincs szókincse sem). Ezért minden órán van valamennyi ismétlés,  magyarázat, és adok neki tanulni valót is. Az első hónapban nem vette komolyan, nem készítette el pl. a táblázatokat, amit kértem. Ennek ellenére megszületett az első kettes dolgozat, még a közös munkánk legelején. Nagyon örült neki ő és anyukája is.

A következő hónapban azt vettem észre, ráérzett az ízére. Ha nem is teljesen az én elvárásaimnak megfelelően, de készül a közös németóráinkra, foglalkozik az általam adott feladatokkal. A magyarázataimat érti. Ha megmutatom, elmagyarázom, hogy a könyvében mit hol talál, és azt hogyan tudja segítségül használni a házi feladatához, az otthoni tanuláshoz, felfogja és csinálja. Így annak ellenére, hogy közben beteg is volt, a legutóbbi dolgozatát már hármasra írta meg. Istenem, hogy én hogy örültem ennek! Ittam is az este az egészségére 🙂

Csak így tovább, kicsi lány!

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .