Könyvmoly

Könyvmoly voltam gyerekként. Rengeteget olvastam, és órákig képes voltam barangolni a könyvesboltokban, vagy válogatni a könyvek között a könyvtárban.

Belelapozni, érezni a könyv illatát, elmerülni a fotók vagy illusztrációk tengerében, beleképzelni magam az adott történetbe.
Egyszer egy nap 13 db ismeretterjesztő könyvet vittem haza a Bölcs Bagoly sorozatból. Te jó ég, hogy kell ezt helyesen írni?

Lehet, hogy minden évben kaptak ajándék könyvet a könyvtárt rendszeresen látogató és legtöbbet olvasó kisiskolások, de abban az évben biztosan.

A könyvtárosunk, Táboriné Ilonka néni kitelepült az iskola udvarára, egy asztalt bocsátottak rendelkezésére – emlékeim szerint -, azon tornyosult a sok ajándék könyv. Van valahol egy fényképem is arról, amint épp átveszem a jutalmam:)

Ezt csak azért meséltem el, mert bár valakinek kölcsön adtam a saját eredeti példányom valamikor gimnazista vagy egyetemista koromban, egy antikváriumban – vagy könyvtári selejtezés során – sikerült megszereznem egy példányát annak a tankönyvnek, amiből annak idején elkezdtem németet tanulni Bajai János bácsi szerető szigorúságától kísérve.

Abban az időben nem tobzódtunk még a sokféle tankönyvben, a jó öreg Nemzeti Tankönyvkiadó illetve tudomásom szerint egyetlen, a fővárosban található tankönyvellátóként ismert könyvesbolt kezelte a könyvkereskedelem eme szegmensét.

Ú, de örülnék, ha ezt valaki pontosítani tudná.

Egyszóval mintha egy régi szerelmem bukkant volna fel, úgy örültem, amikor ráleltem a Képes német nyelvkönyv gyermekeknek című, 1962-es kiadású könyvre. Feltételezhetően az én elvesztett eredeti példányom is 1962-es volt:) Tanulni kb. 1978-ban kezdtem belőle:)

Ez az elmúltnak vélt szerelem felizzott, és azóta is lángol.
Ebből a könyvből kezdtem a nagyobbik lányomat is tanítani. Jelenleg pedig egy főiskolás fiú halad vele rohamtempóban.

Olyan ez a könyv nekem a német tankönyvek sorában, mint a mesék közül Szutyejev klasszikusa:) (Tudod, amiben a három kiscica kalandjai is olvashatóak.)

Természetesen a nyelvek változnak, alakulnak, ez alól a német sem kivétel. De nagyon jó alapozó könyv ez, és ugye kiegészítő anyagokkal együtt egy teljesen kezdőnek még ma is ideális.

Könyv párti vagyok, és valószínűleg az is maradok még akkor is, ha magam is használom pl. a neten elérhető anyagokat tanulásra és tanításra egyaránt.

Azt gondolom, hogy egy jó könyv – a megfelelő “tanárral”- maradandó kellemes  élményt nyújthat a németül tanulni kezdő kisgyereknek, így nagyobb kedvvel folytathatja később a tanulást.

Neked van kedvenc német nyelvkönyved? – Köszönöm, hogy elmondod!

  • Amiből tanultál vagy tanulsz?
  • Amiből tanítasz vagy tanítottál?
  • Miért az  a kedvenced? Kinek ajánlod?

Comments

comments

Comments 3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .