Hogyan könnyíthetik meg a szülők a gyerekeiknek a nyelvtanulást akkor is, ha ők maguk sem ismerik a nyelvet?

Újabb gondolataimat osztom meg Veled- egy online magazin cikke kapcsán -, annál is inkább, mert ez az oldal, a blog pont arról szól, hogyan segíthetsz az 5-7 évesednek a német nyelv tanulásában

Bízom benne, hogy a tippekkel, ötleteimmel, a bemutatott és ajánlott anyagokkal tudok Nektek segíteni. Ugyanakkor természetesen szívesen veszem azt is, ha a hozzászólásokban leírod a saját tapasztalataidat, amelyek a többi, hozzád hasonló szülőnek is segíthetnek abban, hogy kisgyermekükkel a közös, tanulásra szánt időtöltés még hatékonyabb, örömtelibb legyen.

 

Szóval az egyik ismerősöm révén találtam rá az online magazinra, amelynek egy cikke kifejezetten arról szól, hogyan segíthetjük a kisgyereket a nyelvtanulásban.

Korábbi cikkeim ebben a témában (új oldalon nyílnak meg):

1.Segítek, hogy segíthess

2. A szavakat márpedig meg kell tanulni!

A fentebb említett cikkben számos ötlet olvasható, amelyeket a német nyelv tanulása, tanítása során is alkalmazhattok: szókártyák, mondatépítés papírszeletekre írt egységekkel, kiejtés gyakorlása beszélgetéssel…

Mivel azonban arról van szó, hogy esetleg te sem tudsz németül, de segíteni akarsz az 5-7 évesednek, én egy kicsit messzebbről indulnék.

1. Ismerd meg önmagad!

Biztosan tudod, hogy a gyerekek “antennái” nagyon jól működnek, és a ki nem mondott érzéseidet is, minden rezdülésed “jól le tudják venni”. Vagyis garantáltan észreveszik, és ki is használják, ha azt látják, dekoncentrált vagy, nincs kedved az egészhez, máshol jár az agyad. Szerinted hatékony lehet így a németezés?

Éppen ezért ha a közös tanulásban gondolkodsz, először azzal kellene tisztában lenned, hogy Te mikor tudsz ráhangolódni a gyerekkel való együttlétre, mit szerettek közösen csinálni.

Az amúgy is együtt töltött idő egy részét érdemes a németezéssel tölteni. Pl. rajzolás, színezés, barkácsolás, kutyasétáltatás, bevásárlás, vacsorakészítés vagy épp elpakolás…

Erre természetesen fel kell készülnöd, a már ismert szavakat, struktúrákat gyakoroltathatod.

2. A saját gyerekedet Te ismered a legjobban!

Ismered gyereked terhelhetőségét? A nap melyik szakaszában van igénye arra, hogy békén hagyd? Tudod, amikor csendben eljátszik egyedül is – mintha otthon sem lenne.

Nagy a kísértés, hogy ilyenkor odamenj és németezni kezdjetek. Nem biztos, hogy jó megoldás!

Amikor a gyerekek így elvonulnak – önszántukból -, akkor épp erre a magányra, egyes élményeknek a játék segítségével történő feldolgozására van szükségük.

Ugye te sem szereted, ha a relax fürcsi közben megzavarnak? Vagy amikor a teraszon csendben kortyolgatod a lemenő nap fényében a bort? Vagy reggel, amikor a kávé kell, hogy észhez térj, lehetőleg úgy, hogy senki ne szóljon hozzád?

Vagyis amellett, hogy tisztában vagy önmagaddal, a kisgyerek szokásait, pihenési igényét és kedvelt időtöltéseit is vedd figyelembe, amikor a németezést tervezitek!

3. Mi a célod, célotok a németezéssel?

  • Általánosban kötelező a nyelvtanulás, hát jegyre tanulnak a gyerekek.
  • Középiskolában már az osztályzaton túlmutató célokat tűzhetnek ki: nyelvvizsga, érettségi, sikeres felvételi a preferált főiskolára, egyetemre, esetleg külföldre.
  • A felsőoktatásban részt vevők illetve a felnőtt munkavállalók tökéletesítik meglévő nyelvtudásukat és újabb nyelvekkel ismerkednek meg hobbiból, vagy mert felismerik, a kívánt álláshoz szükség van rá.
  • Egy 5-7 éves gyerek esetében nagy valószínűséggel a célokat te illetve ti, a szülők tűzitek ki (mint ahogy a hírlevélolvasók jó része: ki szeretnének költözni német nyelvterületre, és azt szeretnék, ha a kisgyereknek lennének alapjai a kinti élethez).

Ha letisztult, hogy mi is a célotok a német tanulásával, és azt is eldöntöttétek, hogy mennyi idő alatt akarjátok ezt a célt elérni, akkor lehet azon gondolkodni, hogy milyen segédanyagokra van szükségetek (igénybe kell-e venni tanár segítségét is például), illetve hogy hogyan építhető be a mindennapi rutinba a német nyelvvel való ismerkedés.

iranytu boritoA letölthető ingyenes kiadványban további tippeket olvashatsz, amelyek segítenek az első lépésekben, a közös németezés elkezdésében.

Olvasd el újra, vagy ha még nem tetted meg, akkor a képre kattintva most iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy megkaphasd a többi ötletet is a sikeres, közös német tanuláshoz.

 

Comments

comments

Comments 1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .